سازه ی ابرخشت توسط نادر خلیلی معمار ایرانی-آمریکایی به منظور ساخت ایستگاه ها در سیاره مریخ ابداع شد.

اجزا تشکیل دهنده سازه های ابرخشت

سازه های ابرخشت متشکل از خاک معمولی، خاک رس، آهک، مواد آلی، سیم خاردار، سنگ و کیسه هایی از جنس پروپیلن می باشند.

فونداسیون سازه های ابرخشت

سازه های ابرخشت فاقد فونداسیون می باشند و پس از انتخاب پلان به دو شکل اجرا می شوند.

1- لاستیک ها را روی زمین طبق پلان قرار میدهند سپس درون آن ها را از شن پر می کنند.

2- کیسه های اولیه را از شن پر کرده و روی زمین قرار می دهند، سپس کیسه های پروپیلن را روی کیسه های اولیه قرار داده و از خاک پر می کنند.

superadobe

هندسه سازه های ابرخشت

سازه های ابرخشت معمولا به شکل گنبدی اجرا می شوند و در صورتی که پلان مدنظر مستطیلی باشد لازم است که سازه به کمک ستون در گوشه ها تقویت شود. سازه های ابرخشت مناسب برای اجرای سالن های بزرگ و سازه های چند طبقه ای نیستند و در متراژهای 40 تا 200 متر مربع اجرا می شوند، همچنین انتخاب تعداد اتاق در سازه های ابرخشت محدودیتی ندارد.

کیسه های پروپیلن مورد استفاده در سازه های ابرخشت به ابعاد (عرض 40 تا 50 سانتی متر وطول متغیر) می باشند.

سقف سازه های ابرخشت

سقف این سازه ها می تواند با چادر برزنتی، آجرسفال های رسی و چوب اجرا شود. در سقف این نوع از سازه ها بازشوهایی کوچک اجرا می شود تا در زمستان سازه بتواند توسط نور خورشید گرم شود. درسقف سازه های ابرخشت دودکشی بلند قرار می گیرد که نقش بادگیر را دارد و در تابستان کمک به خنک شدن سازه می کند.

نمای سازه های ابرخشت

در نمای این سازه ها از گچ کاری های رنگی به منظور زیبایی، افزایش مقاومت و جلوگیری از فرسایش در برابر بارندگی استفاده می شود.

 هندسه سازه های ابرخشت سازه های ابرخشت معمولا به شکل گنبدی اجرا می شوند و در صورتی که پلان مدنظر مستطیلی باشد لازم است که سازه به کمک ستون در گوشه ها تقویت شود. سازه های ابرخشت مناسب برای اجرای سالن های بزرگ وسازه های چند طبقه ای نیستند و در متراژهای 40 تا 200 متر مربع اجرا می شوند، همچنین انتخاب تعداد اتاق در سازه های ابرخشت محدودیتی ندارد. کیسه های پروپیلن مورد استفاده در سازه های ابرخشت به ابعاد (عرض 40تا50 سانتی متر وطول متغیر)می باشند. سقف سازه های ابرخشت سقف این سازه ها می تواند با چادر برزنتی، آجرسفال های رسی و چوب اجرا شود. در سقف این نوع از سازه ها بازشوهایی کوچک اجرا می شود تا در زمستان سازه بتواند توسط نور خورشید گرم شود . درسقف سازه های ابرخشت دودکشی بلند قرار می گیرد که نقش بادگیر را دارد و در تابستان کمک به خنک شدن سازه می کند. نمای سازه های ابرخشت در نمای این سازه ها از گچ کاری های رنگی به منظور زیبایی، افزایش مقاومت و جلوگیری از فرسایش در برابر بارندگی استفاده می شود.

قسمتی از سازه های ابرخشت کاشی کاری می شوند که این کار  یک تعادل دمایی در این سازه ها ایجاد می کند بدین شکل که در تابستان قسمتی از سازه سرد و قسمتی از آن گرم می باشد.

توزیع نیرو در سازه های ابرخشت

نحوه ی انتقال نیروها در سازه های ابرخشت فشاری می باشد، نیروی فشاری به دلیل گنبدی بودن سازه از بالا به پایین افزایش می یابد و به زمین منتقل می شود از این جهت این سازه ها مقاومت خوبی در برابر زلزله از خود نشان می دهند.

برای جلوگیری از نیروی کششی و جانبی در این سازه ها از سیم خاردار یا سنگ های درشت ما بین کیسه ها استفاده می شود.

هزینه سازه های ابرخشت

هزینه ی اجرای سازه های ابرخشت به این دلیل که بدون استفاده از آهن، آجر و بتن ساخته می شوند پایین می باشد.

کاربری سازه های ابرخشت

سازه های ابرخشت مناسب برای روستاها، مناطق دورافتاده و محروم، مناطق زلزله زده و آسیب دیده می باشند و به این دلیل که به صورت یک طبقه اجرا می شوند مناسب برای محیط های شهری نمی باشند.

روش اجرای سازه های ابرخشت

پس از انتخاب پلان مورد نظر و اجرای قسمت اول سازه (که در بالا توضیح داده شد) خاک مورد نظر را مخلوط کرده و داخل کیسه ها میریزند و به کمک غلتک های چوبی کیسه ها را مسطح می کنند. سپس روی کیسه های هر لایه سیم خاردار یا سنگ های درشت قرار می دهند، زمانی که به قسمت بازشوها (درب و پنجره ) می رسند با استفاده از قالب های چوبی جای بازشوها را خالی می گذارند. سقف و نمای سازه همانطور که در بالا گفته شد اجرا می شود.

superadobe3

خدمات (آب-برق-گاز) به طور کامل در این سازه ها شکل می گیرد، در قسمت حمام این سازه از کاشی کاری استفاده می شود و توالت آن بیرون از سازه اجرا می شود .

مدت زمان اجرا در سازه های ابرخشت

مدت زمان اجرای سازه های ابرخشت با توجه به مساحت آن در بازه ی 2 روز تا 30 روز زمان می برد و در مناطقی که بارندگی در آن زیاد است بسیار طولانی می باشد به همین دلیل این سازه ها برای این نوع مناطق مناسب نمی باشند.

سازگاری با محیط زیست

سازه های ابرخشت به دلیل نداشتن خاک برداری، عدم حمل و نقل مصالح با ماشین آلات سنگین و داشتن تهویه هوای طبیعی با محیط زیست سازگار می باشند.

superadobe

سابقه اجرا سازه های ابرخشت در ایران

اولین اجرای رسمی این نوع از سازه ها در یکی از روستاهای مشهد توسط گروهی از دانشجویان شروع شده است.

لازم به ذکر است که سازمان نظام مهندسی ایران اجرای سازه های ابرخشت را به دلیل نداشتن مصالح مقاوم نظیر آهن رد کرده است.

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سایر مقالات

  • برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.
مجموعه گیتی هوم
ارسال پیام در واتس اپ