تناسب معماری و اقلیم مسئله ای است که در سازه ها و بناهای قدیمی کشور به وضوح قابل رویت و درک است. معماری شهری را می توان تلفیغ هنر و مهندسی دانست که تاثیر به سزایی را در عمران و آبادی شهرها دارد. از آنجایی که فضای شهری همچون تابلویی همیشگی در برابر دیدگان افراد است و می تواند تاثیر گذاری فوق العاده ای را بر روحیات افراد جامعه داشته باشد حفظ تناسب در تمامی ارکان آن بسیار مهم خواهد بود که از جمله آن می توان به تناسب معماری و اقلیم اشاره نمود. تناسب معماری و اقلیم علاوه بر انتقال هویت به ساختمان از ایجاد آلودگی بصری در فضای شهری نیز می کاهد. امروزه با الگو برداری های نامناسب در معماری ساختمان ها تناسب معماری و اقلیم نه تنها در شهرها که در بسیاری از روستاها نیزکمتر به چشم می خورد. عدم تناسب معماری و اقلیم از زوایای مختلف قابل بررسی می باشد که از جمله آثار نامطلوب آن می توان به آلودگی بصری، حذف هویت ساختمان و اتلاف انرژی اشاره نمود. که در ادامه به هریک از این موارد پرداخته شده است.

architecture1

آلودگی بصری ناشی از عدم تناسب معماری و اقلیم

همانگونه که در تمامی زمینه های هنر از جمله موسیقی انسجام و پیوستگی اثر از اهمیت شایانی برخوردار است در معماری شهری نیز نیاز است به این مهم توجه ویژه ای شود چراکه فضای شهری اثر هنری  عظیمی در برابر دیدگان تمامی افراد جامعه است و در صورت آشفتگی می تواند علاوه بر آلودگی بصری موجب کاهش رضایت و تعلق خاطر افراد نسبت به شهر گردد. تناسب بین معماری و اقلیم می تواند اولین گام و بعضا مهم ترین گام در کاهش آلودگی بصری شهر ها باشد و علاوه بر ایجاد فضای خاطره انگیر برای افراد و القا حس مثبت نسبت به فضا شهری موجب تعلق خاطر آن ها نیز گردد. فضای شهری همواره در مقابل دیدگان افراد است و تناسب آن با محیط و تاثیر مثبت آن مسئله ای است که در معماری محله های قدیمی شهرها به خوبی قابل درک است.

حذف هویت ساختمان در اثر عدم تناسب معماری و اقلیم

از بین رفتن هویت ساختمان معضل دیگری است که در اثر عدم توجه به تناسب میان معماری و اقلیم ایجاد می شود. استفاده از مصالح سازگار با محیط در راستای حفظ هویت گامی اساسی در این زمینه خواهد بود. هویت شهر می تواند علاوه بر جلب مشارکت افراد جامعه در ارتقاء آن موجب تعلق مکانی و حتی احساس امنیت در تمامی افراد جامعه نیز شود. فضای شهری چهره ای همیشگی در برابر دیدگان افراد است بر همین اساس رعایت هماهنگی در آن تاثیر قابل توجه ای بر روحیه افراد دارد معماری مناسب در فضای شهری می تواند علاوه بر هماهنگی با اقلیم با فرهنگ و روحیه مردم نیز هماهنگ گردد.

architecture2

اتلاف انرژی در اثر عدم تناسب معماری و اقلیم

بخش ساختمان به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های مصرف کننده انرژی در کشور است، در نتیجه ایجاد تغییراتی هرچند محدود به ویژه در مصرف انرژی بخش های گرمایش و سرمایش آن می تواند تاثیری کلان بر مصرف انرژی کل کشور و توسعه پایدار شهر ها داشته باشد. نگاهی به بافت سنتی شهر ها به خوبی نشان دهنده اثر گذاری فاکتور های اکولوژیک نظیر دما، رطوبت و … در هنرمعماری ساختمان ها و سعی طراحان در ارائه راهکارهای موثر در جهت ایجاد تناسب میان معماری و اقلیم است. تناسب معماری و اقلیم مسئله ای است که تاثیر بالقوه ای بر مصرف انرژی خواهد داشت و می تواند علاوه بر حفظ منابع از ایجاد اثرات مخرب زیست محیطی در اثر مصرف انرژی های فسیلی و … بکاهد اما متاسفانه امروزه به این مسئله توجه ای نمی شود.

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سایر مقالات

  • برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.
مجموعه گیتی هوم
ارسال پیام در واتس اپ