آسانسور ها امروزه از جمله تاسیسات کاربردی و در حال گسترش در بسیاری از سازه ها می باشند چراکه این روزها با تغییر سبک ساختمان سازی از حالت ویلایی به حالت آپارتمانی و برج شاهد نیاز روز افزون به استفاده از آسانسور ها هستیم. در خصوص آسانسورها نیز همانند سایر تاسیسات ساختمانی نیاز است به موارد مختلف و مهمی چون استاندارد قطعات و نصب و راه اندازی آن توسط افراد خبره و متخصص و دریافت تاییدیه توسط ارگان هایی همچون آتش نشانی توجه گردد تا بتوان به انتخابی هوشمندانه و ایمن دست یافت.

جانمایی آسانسورها

در خصوص جانمایی آسانسورها و قوانین حاکم بر آن ها موارد قابل توجه ای مطرح شده است. این قوانین در راستای اطمینان از حفظ جان افراد تنظیم و مقرر گردیده است. در مبحث 15 مقررات ملی ساختمان الازامات لازم الاجرا در خصوص آسانسور به تفضیل ارائه شده است.

تامین فضای مورد نیاز در مقاطع عمودی و افقی و همچنین فضای لازم برای تاسیسات موتور یا همان موتور خانه از جمله ضروریات فضایی در احداث انواع آسانسورها می باشند.

طراحی ایمن آسانسورها

پس از اطمینان از امکان حصول فضای مورد نیاز برای آسانسور فرایند طراحی آن بر اساس موارد ضرورری هم چون بار ترافیکی ، کاربری آسانسور و ظرفیت آن آغاز می گردد. در هنگام طراحی نیاز است مرحله به مرحله  مقرارت مندرج در مباحث و دستورالعمل های مختلفی همچون EN81 و ISO رعایت گردد.

انواع آسانسور به لحاظ ساختار

آسانسورها به طور کلی در دو دسته آسانسور های کششی و آسانسورهای هیدرولیکی تقسیم بندی می شوند که هر یک خود دارای انواع مختلفی می باشند. البته امروز آسانسور های بدون موتور خانه نیز وارد عرصه شده اند.

می توان از آسانسورهای کششی به عنوان اولین نوع آسانسور یاد نمود. این نوع آسانسورها که سرعتی بالاتر و در عین حال حرکتی نرم تر از نوع هیدرولیکی دارند عموما در ساختمان های مرتفع مورد استفاده قرار می گیرند. البته لازم به ذکر است که این نوع آسانسورها تا چندی قبل به لحاظ ارتفاع ای دارای محدودیت بودند اما امروز به دلیل استفاده از مواد جدیدی همچون فیبر کربن، استفاده از آن ها در ساختمان های خیلی بلند و برج ها نیز امکان پذیر شده است. اساس کار در آسانسورهای کششی تمایل به تعادل بین کابین و وزنه متصل به سر سیم بکسل است که بر روی قرقره یا همان فلکه در حال حرکت می باشند. این مسئله موجب کاهش مصرف انرژی در این نوع آسانسور می شود. از انواع آسانسورهای کششی می توان به آسانسورهای کششی Geared و Gearless اشاره نمود. تفاوت این آسانسورها در استفاده یا عدم استفاده از گیربکس می باشد.

آسانسورهای هیدرولیکی غالبا برای آسانسور های باربر سنگین مورد استفاده قرار می گیرند البته امروزه به دلیل بهبود عملکرد در این نوع آسانسور از آن ها به عنوان آسانسور نفربر در ساختمان های کم ارتفاع نیز استفاده می شود. این نوع آسانسورها به دلیل امنیت بالا، هزینه های پایین تر، نصب و راه اندازی ساده، عدم توقف آسانسور با قطع برق ، اشغال فضای کمتر و … در بسیاری از مکان های عمومی و ساختمان های کم ارتفاع مورد اقبال قرار گرفته اند. مشکل اساسی در این نوع آسانسورها سرعت پایین آن ها و محدودیت طول حرکت می باشد و نمی توان از آنها در ساختمان های مرتفع (بیش از 8 طبقه) استفاده نمود. همچنین در این نوع آسانسور مسائل و مشکلاتی همچون مصرف بالا و تغییر عملکرد آسانسور با تغییر درجه حرارت روغن هیدرولیک و …. نیز مطرح باشد. از انواع آسانسورهای هیدرولیکی می توان به نوع معمولی که سرعتی معادل یک متر بر ثانیه دارند، نوع بدون حفره که از سیلندر روی زمین در آنها استفاده می شود و نوع Roped  که در آن جک از طریق سیم بکسل به کابین اتصال دارد اشاره نمود.

elevator4

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سایر مقالات

  • برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.
مجموعه گیتی هوم
ارسال پیام در واتس اپ